EXPOSING
EAST AND CENTRAL
EUROPEAN

ARCHITECTURE

Location: Bucharest
Authors: arch. Marius Miclăuş, arch. Zsolt Várday, arch. Delia Lazăr, st. arch. Bogdan Raţ
Collaborators: arch. Marius Hârţa, arch. Cristian Blidariu (technical project)
Structural Engineering: dr. eng. Victor Marinov, eng. Cristian Palade
Mechanical Engineering: eng. Mihai Lute
Consultancy: arch. Silvia Măldărescu
Built area: 5700 sqm
Competition: 2005 First Prize at an international competition
Project: 2005 – 2006
Period of Construction: 2006 – 2009
Photo: Andrei Mărgulescu (Arhitectura), authors

Strengthening the character of the Dacia Bvd. was one of the major themes taken into consideration for this project.

Suffering from a lack of urban interface due to the uneven built tissue, the boulevard is reinforced by the volume we propose, which restores its street front. On one side, the building aligns itself to the cornice of the Academy building whereas on the other side articulates itself with the polyclinic, which takes over the alignment of the Writers’ House. The courtyard formed between the new building and the old building, dating back from the 19th century is seen as a semipublic square that serves for accessing both buildings. The same type of pavement used in the courtyard is continued until Dacia Bvd. Initially, in the first phase of the contest, the project was supposed to have a semipublic garden towards the courtyard. It could not be completed due to the limits imposed by the urban regulations, as well as the contract for complex planning that was signed (the building had to be withdrawn 2.5m from the boulevard). The difficulty of the site, the technical requirements, as well as the impossibility of interrupting the functioning of the hospital, which depends on the infrastructure found in the basement, slightly modified the winning proposal, but overall configuration was preserved. The P+2 section accommodates the polyclinic facilities and closes the built front of the street, whereas the P+4 section serves for the dialysis activities of the hospital.
The facade, with its wooden panels, creates a special interior atmosphere which respects the latest trends in contemporary healthcare planning worldwide.
The two elevators from the ground floor provide access to the parking and technical facilities found in the basement. The free ground floor facilitates the access to the public space (the courtyard) as well as to the technical floor or the two dialysis floors. The penthouse works as a conference hall, offering a wide perspective over Dacia Bvd. and Calea Victoriei.
Going beyond the urban character of our intervention, which tries to integrate the volumes in very different vicinities as style, history or materiality, we have to underline the fact that it was the first contest of architecture of such a size (based on a contract signed with the State) to be constructed in Romania.

www.arhitext.com
QR Code Business Card