EXPOSING
EAST AND CENTRAL
EUROPEAN

ARCHITECTURE

Location: Croatia, Zagreb, Radnicka cesta no.45
Authors: Lea Pelivan, Toma Plejic / STUDIO UP + Ivana Franke + Silvio Vujicic
Associates: Silvija Lakovic, Dujam Ivanisevic, Antun Sevsek, Marina Zajec, Iva Denona Vusic, Mirko Majic, Vjekoslav Gasparovic, Mateo Bilus
Construction: 2008-2009
Location area: 860 sq m
Total layout area: 5.300 sq m
Photographs: Robert Les

Introductory Notes – this project’s task was to transform an existing project (reconstruction of a building accidentally found on a lot) for the Spectator Group’s Headquarters. When the project began, a building site was opened and excavation and construction pit protection work commenced, which defined the project’s character from the start. The previously designed reinforced-concrete frame system was kept, while the modifications within the construction system were tied to the staircase cores. The idea/work methodology was to essentially keep the constructive element state of design while keeping the construction interventions to a minimum.
Program Task – to organize the Spectator Group’s members who were functioning in various City locations up to that point, all with equally good working conditions.
The Interior Organization Concept – the proposed model was the ‘working capsule’ model, inserted between the constructional frame. Taking the project’s limited spatial conditions into account (relatively small constructive height, shallow depth) the office space sides are highly reflective, thus the space is perceived as considerably larger. Groups of two to six employees are arranged within the working capsules. The suggested office space system is fluid, no partitions facing the communications premises, thus representing a new type of office space – between honey-comb cells and a completely open concept.

Spatial Organization – a completely automated garage with a capacity of 75 parking spots is set within two underground levels. The office building’s two entry lobbies, garage entrance and commercial showroom are situated on the ground level. Offices for the group members with accompanying contents – conference halls, waiting rooms, supporting spaces are organized on the first, second and third floors, respectively. Management premises are situated on the fourth floor, and this level also contains a double height entrance, a VIP lounge, a large conference hall along with a string of mini-offices for the Board Management. A tea pavilion for meetings is situated on the roof, while the entire roof is designed as a green garden.

www.arhitext.com
QR Code Business Card