EXPOSING
EAST AND CENTRAL
EUROPEAN

ARCHITECTURE

Location: Zagreb, Croatia
Adress: Tuškanova 41
Authors: Nenad Kondža (www.gin.hr)
Coauthors: Daša Gazde, Kornelija Kondža, Ivan Novaković, Andrew Yeoman
Office: Studio A, Zagreb

Collaborators:

Project architect: Sanja Bajer Dunatov, Snježana Butorac, Bogomir Hrnčić, Ivica Jandrić, Vlatka Šibalić
Civil engineer: Želimir Frančišković
Power: Tihomir Sajko
Mechanical: Goran Rak
Water-supply and sewerage: Josip Haraminčić
Beginning of works: 2007
Completion year: 2010 / February
Client: Project Tuškanova

The question of the context at the beginning of the design process is actually the question of material that generates “style” if we do not approach the task with ready-made solutions and forms.

The Banjavčićeva / Tuškanova / Vrbanićeva / Heinzelova Streets block is located within a zone under transformation from the intensively industrial (plants and warehouses) into a residential and business zone.

The existing corner house Banjavčićeva 1 – Tuškanova 43 was built as a C.D. Gaon knitwear factory by Pollak and Bornstein, civil engineers and architects, by the end of the thirties of the 20th century. It suffered a series of reconstructions, including the extended wing in Banjavčićeva Street (by architect Vlahoviček in late eighties of the last century).

The biggest change of the original structure happened when the mansard was torn down and a replacement storey built in its place, as well as by decreasing the size of the fine industrial openings (according to the photograph of the existing situation).

Even the shortest description of the existing structures, whose purpose required high construction quality that enables reconstruction, extension, and addition, tells us what our “object” should be: the structure as such or the building as it was.

Therefore the actual change of use with its program offers a new chance to the structure, a chance for a change that comes with the transformation in a multifunctional residential and business building to which its original purpose can give a special mark.

The project respected the principle, irrespective of the new program, that no period has the right to annihilate creative achievements of a past one, especially not from the position of assessing current aesthetic views.

Therefore we have torn down the added third storey of the original building in Tuškanova Street, set the addition from the 3rd to the 6th floor in new ground-floor plan relations (in the form of the letter L) and translated it towards the yard. The original building’s initial proportion of openings was restored, with necessary enlargements adjusted to the new program. In this way, the basic form of the structure was re-established, despite its considerable growth through the addition.

The addition is planned in steel, so that it, like the existing structures with their skeletal frame construction, offers a plannig chance to a series of possibilities (spatial and substantial transformations).

www.arhitext.com
QR Code Business Card