Architect: DI Bettina Krauk, Synn architekten (CV), employees for this project: DI Philipp Wemmer
City: Vienna / Austria
Start of planning: 11/2007
Completion: 5/2009
Site area: 993 sq m
Structural consultant: DI Manfred Kirkovits, Kirkovits ZT
Further consultants: K2 Bauphysik
Constructors: Craft: Luxbau Josef Lux u.Sohn Baumeister GesmbH
Photographer: Manfred Seidl

The wish of the client, to give the young son a private, independent area, becomes the main topic of the design and organizes the arrangement of the rooms in the house. The three diversely proportioned structures are adapted in size and height to the different uses and accommodate the living areas, connected by a low “spine”, in which the side rooms and the kitchen as well as the stairs are located.
The roofs of the structures are unequally pitched and also slope in different directions. Each structure offers room for one distinct area of life. The structure, which opens generously to the garden, harbours the living area with the connected kitchen and is the meeting point of the family. The children’s room is located in the structure closed to the street which opens to a small courtyard. The raised structure allows to let the master’s bedroom and the guest bedroom to float above the garden. The car as well as the building equipment are located below.
All structures (with the exception of the equipment room and the spine, which are visually firmly connected to the earth) are raised from the adjacent level and thereby establish a clear boundary to the garden, because the house shall remain urban, surrounded by a garden as a lower lying area, which wants to be entered intentionally.
By this arrangement the building integrates into the surrounding divided building development, established by suburban turn of the century villas and small apartment buildings of a more recent date. The living areas are all oriented to the garden, they are closed to the street by not having any windows there. Only the study above the garage is oriented to the street. In contrast to the surrounding buildings a restraint towards the public space, which is consistent with the wish of the clients to achieve privacy.
All the windows in the cubes are guided over the corners and thereby compose generous and, most notably for the vertical glazing, interesting optical extensions of the rooms. From a lounge corner in the living room and from the master’s bedroom one can see directly to the stars. The spine is completely glazed on the narrow side and directs the view in the direction of the movement axis to the garden.
The varying surface design of the flooring in the interior and of the façade supports the design idea. The fettled cubes clearly stand out from the base covered with anodized aluminium plates and the spine.
The house is as a low energy house and is heated by a heat pump with three thermal ground probes. It is also completely equipped with panel heating.

www.arhitext.com
QR Code Business Card